Bu Hafta Neler Yaşandı?
Astronotları Taşıyan Crew Dragon Kapsülü Dünya’ya İndi
SpaceX ve NASA tarafından gerçekleştirilen ‘insanlı ilk operasyonel uçuş’ için 15 Kasım 2020 tarihinden bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlar 6 ay süren görevlerini tamamlayarak Dünya’ya dönüş yaptılar.
İnişin ardından konuşan Crew-1 görevinin komutanı NASA astronotu Mike Hopkins: “Dünya’ya geri dönmek oldukça güzel.” dedi.
Astronotlar, SpaceX’in kurtarma gemisi tarafından okyanustan alınan uzay aracından çıkarıldı.
2050’de Dağ Buzullarının Yaklaşık %10’u Yok Olacak
Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda yükseklerdeki buzulların yüzde 10’unun yok olacağı uyarısında bulundu.
Bremen Üniversitesi’nden buzul bilimci Ben Marzeion, Dünya’daki yaklaşık 200 bin dağ buzulunun erime eğilimlerini inceledi ve dağ buzullarının küresel ısınmadan geri dönülemez şekilde etkilendiğini tespit etti. Elde edilen verilere göre 2021-2050 yılları arasında ortalama 13 bin 200 kilometre küp suya eşdeğer buzul kaybının olmasının bekleniyor.
Çin’den 2,5 Milyar Piksellik Uzay Teleskobu
Çin kendi Hubble teleskobunu geliştiriyor. 2024 yılında fırlatılması beklenen Xuntian adlı teleskop 2.5 milyar piksellik görüntü kalitesi sunacak.
Hubble ile benzer görüntü kalitesine sahip olmasına rağmen 300 kat daha geniş bir alanı gözlemleyecek olan Xuntian, ülkenin uzaya göndereceği ilk büyük teleskop olarak kayıtlara geçecek.
Havayı Temizleyen Sürücüsüz Araç
İngiltere’de faaliyet gösteren Heatherwick Studio, Çinli otomobil üreticisi IM Motors için yeni bir sürücüsüz otomobil projesi tasarladı.
‘Airo’ adı verilen otomobilin ,yolculuk esnasında diğer araçların bıraktığı kirliliği temizleyeceği ve ardından temiz hava bırakacağı açıklandı.
NASA Güneş’ten Kopan Plazma Kütlesini Görüntüledi
NASA’nın STEREO-A isimli Güneş gözlem aracı, Güneş’ten koparak Mars’a giden bir plazma kütlesi tespit etti.
Sony, Giyilebilir Klimasının Yeni Modelini Satışa Çıkardı
Sony, geçtiğimiz yıl ilk versiyonunu piyasaya sürdüğü giyilebilir klima modelini daha da geliştirerek ‘Reon Pocket 2’ adıyla satışa sundu. Cihazın daha verimli çalışması için ısıyı iyi ileten ve ciltle temas halinde alerjik reaksiyonlara neden olmayan paslanmaz çelik plakalar klimaya yerleştirildi. Tişört yakasındaki minik bir cebe sığabilen ve kişinin vücut yüzey sıcaklığını 23 dereceye kadar düşürebilen giyilebilir klima, aynı zamanda kış aylarında da kullanılabilir hale getirildi. Reon Pocket 2.138 dolarlık bir fiyatla satışa çıktı.
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Sıcak Gezegen
Bilim adamları tarafından keşfedilen TOI-1431b veya MASCARA-5b olarak isimlendirilen gezegen, 2 bin 700 santigrat derece sıcaklıklara ulaşabilmesiyle şimdiye kadar keşfedilmiş en sıcak gezegen.
Keşfedilen bu gezegen metalleri, kolaylıkla buharlaştırmak için yeterli sıcaklığa sahip. Ancak yine de yüzey sıcaklığı 5 bin 505 santigrat derece olarak ölçülen Güneş’i geçemiyor.
Yazar: Feyzanur Şener
Editör: Nazlıcan Güvenoğlu
Kaynakça
https://www.teknoblog.com/sony-reon-pocket-2-giyilebilir-klima/
Son yorumlar