Bu Hafta Neler Yaşandı?
Beynini Büyütüp Küçültebilen İlk Böcek Türü Keşfedildi
Bilimsel adı ‘Harpegnatos saltator’ olan Hint zıplayan karıncaları kolonileri, tek üreme kapasitesine sahip kraliçe, öldükten sonra yok olup gitmiyor. Aksine koloni içinde yaklaşık 40 gün süren bir mücadele sonrası ‘seçilen’ bir işçi karınca, kraliçenin yerini alıyor. Bu karıncanın dıştan görünüşü aynı kalsa da üremeye yarayan vücut kısmı 5 kat genişliyor, beyin yüzde 20-25 oranında küçülüyor, yaşam süresi de 6 ay ila 5 yıl arasında bir artış gösteriyor.
Soyuz Ekibi, Gagarin’in İlk Uçuşunun 60.yılı Onuruna Uzaya Fırlatıldı
Üç kişilik bir ekip, Yuri Gagarin’in uzaya çıkan ilk insan olmasının 60. yıldönümü nedeniyle onun isminin verildiği bir Soyuz uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitti.
Kedi Yavrusu Kadar Küçük Bir Dinazorun Ayak İzi Keşfedildi
Paleontologlar, Stegosauridae adlı dinozor familyasına ait olduğu bilinen en küçük ayak izini keşfetti.
Çin’de tespit edilen 5,7 santimetrelik ayak izinin yaklaşık 110 milyon yıl önce yaşamış Wuerhosaurus türünden bir yavruya ait olduğu belirtildi.
Standart Model Artık Gerçek Olmayabilir
Geçtiğimiz günlerde Amerika’da bulunan parçacık fiziği laboratuvarı Fermilab’da yapılan çalışmada müonların manyetik alan içerisinde yalpalama sayısının standart modele göre beklenen değerinden farklı çıktığı gözlemlendi.(sapma miktarı 251.10^-11) Bu zamana kadar atom altı parçacıkların davranışlarını eksiksiz şekilde açıklayan standart modelin çok az bir miktar da olsa beklenen değerden sapması fizik dünyasında büyük yankı uyandırdı. Sapma miktarının bu kadar küçük olmasından ötürü ilerleyen zamanlarda yapılacak daha hassas ölçümler ile bu anomali hakkında bir sonuca varılacak.
Malatya’da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfedildi
Türk bilim insanları, yaptıkları morfolojik ve moleküler çalışmalar sonucu ‘tarak parmaklı kertenkeleler’ grubunda yeni bir tür olarak değerlendirdikleri kertenkeleyi ‘Acanthodactylus ilgazi’ adıyla kayıt altına aldı.
Yazar: Ahmet Erdem Eşidir
Editör: Nazlıcan Güvenoğlu
Kaynakça
https://science.thewire.in/the-sciences/what-is-the-muon-g-2-anomaly-and-why-should-you-care/
https://tr.sputniknews.com/bilim/202104121044255653-malatyada-yeni-bir-kertenkele-turu-kesfedildi/
Son Yazılar
Etiketler
İlgili yazılar
-
Geri bildirim: Bu Hafta Neler Yaşandı? ~ Technosophia Community
-
Geri bildirim: Bu Hafta Neler Yaşandı? ~ Technosophia Community
Son yorumlar