Bu Hafta Neler Yaşandı?

Beynini Büyütüp Küçültebilen İlk Böcek Türü Keşfedildi

Bilimsel adı ‘Harpegnatos saltator’ olan Hint zıplayan karıncaları kolonileri, tek üreme kapasitesine sahip kraliçe, öldükten sonra yok olup gitmiyor. Aksine koloni içinde yaklaşık 40 gün süren bir mücadele sonrası ‘seçilen’ bir işçi karınca, kraliçenin yerini alıyor. Bu karıncanın dıştan görünüşü aynı kalsa da üremeye yarayan vücut kısmı 5 kat genişliyor, beyin yüzde 20-25 oranında küçülüyor, yaşam süresi de 6 ay ila 5 yıl arasında bir artış gösteriyor.

Hint Zıplayan Karınca

Soyuz Ekibi, Gagarin’in İlk Uçuşunun 60.yılı Onuruna Uzaya Fırlatıldı

Üç kişilik bir ekip, Yuri Gagarin’in uzaya çıkan ilk insan olmasının 60. yıldönümü nedeniyle onun isminin verildiği bir Soyuz uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitti.

Soyuz Ekibi

Kedi Yavrusu Kadar Küçük Bir Dinazorun Ayak İzi Keşfedildi

Paleontologlar, Stegosauridae adlı dinozor familyasına ait olduğu bilinen en küçük ayak izini keşfetti.

Çin’de tespit edilen 5,7 santimetrelik ayak izinin yaklaşık 110 milyon yıl önce yaşamış Wuerhosaurus türünden bir yavruya ait olduğu belirtildi.

Wuerhosaurus Türü Dinozor

Standart Model Artık Gerçek Olmayabilir

Geçtiğimiz günlerde Amerika’da bulunan parçacık fiziği laboratuvarı Fermilab’da yapılan çalışmada müonların manyetik alan içerisinde yalpalama sayısının standart modele göre beklenen değerinden farklı çıktığı gözlemlendi.(sapma miktarı 251.10^-11) Bu zamana kadar atom altı parçacıkların davranışlarını eksiksiz şekilde açıklayan standart modelin çok az bir miktar da olsa beklenen değerden sapması fizik dünyasında büyük yankı uyandırdı. Sapma miktarının bu kadar küçük olmasından ötürü ilerleyen zamanlarda yapılacak daha hassas ölçümler ile bu anomali hakkında bir sonuca varılacak.

Müonların Yalpalama Sayısı

Malatya’da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfedildi

Türk bilim insanları, yaptıkları morfolojik ve moleküler çalışmalar sonucu ‘tarak parmaklı kertenkeleler’ grubunda yeni bir tür olarak değerlendirdikleri kertenkeleyi ‘Acanthodactylus ilgazi’ adıyla kayıt altına aldı.

Acanthodactylus ilgazi

Yazar: Ahmet Erdem Eşidir

Editör: Nazlıcan Güvenoğlu

Kaynakça

https://science.thewire.in/the-sciences/what-is-the-muon-g-2-anomaly-and-why-should-you-care/

https://www.indyturk.com/node/346451/bi%CC%87li%CC%87m/kedi-yavrusu-kadar-k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk-bir-dinozorun-ayak-izi-ke%C5%9Ffedildi

https://tr.sputniknews.com/bilim/202104141044270364-beynini-buyutup-kucultebilen-ilk-bocek-turu-hint-ziplayan-karinca/

https://tr.sputniknews.com/bilim/202104121044255653-malatyada-yeni-bir-kertenkele-turu-kesfedildi/

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!