Bu Hafta Neler Yaşandı?

Uzun bir aradan sonra pazar günlerinin klasiği olan ‘Bu Hafta Neler Yaşandı?’ serimizin yeni yazısıyla karşınızdayız.

Türksat 5A uydusu göreve başlıyor

8 Ocak 2021’de T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat,  SpaceX ve Airbus ortaklığında  Florida’dan uzaya gönderilen uydumuz dört aylık yolculuğunu tamamlayarak yörüngeye yerleşti. Yüzde 20 yerlilik oranına sahip olan uydu 28 Haziran 2021’de yörüngedeki görevine başlamaya hazırlanıyor.

Yüzde 20 daha fazla ışık yayan elektrot geliştirildi

Hepimiz yüksek ekran parlaklığı sebebiyle erken tükenen pil ömründen şikayetçiyizdir.

Ancak araştırmacılar bu duruma son verecek nitelikte bir çalışmaya imza attılar. Normal diyotlardan yüzde 20 daha fazla ışık yayan yeni bir elektrot geliştirdiler. Bu elektrotların kullanımı sonucunda ekran güç tüketimi azalırken parlaklık artacak ve daha uzun süren pil ömrü sağlanmış olacak.

Sars-Cov-2’yi  %100 ayırt eden test kiti geliştirildi

Duke Üniversitesi Biyomedikal Mühendisleri tarafından Sars-Cov-2 virüsünü %100 doğrulukla ayırt eden test kiti geliştirildi.

30 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren bu kit içinde barındırdığı partikül filtresi sayesinde oldukça hassas sonuçlar elde ediyor. Tablet boyutundaki bu kit antikorları belirlemede oldukça başarılı olmasının yanı sıra vaka şiddetini ve varyantlara karşı bağışıklığı da tahmin edebiliyor.

Mühendislerin şimdiki hedefiyse kullanımı kolay, enerjiden bağımsız, hastaya özel test kitleri geliştirmek.

Sars-Cov-2 teşhisi için geliştirilen kit

Stephen Hawking’in bir teoremi daha doğrulandı

Stephen Hawking’in yıllar önce ortaya attığı kara delik alan teoremi fizikçiler tarafından %95’lik bir oranla doğrulandı. Bir yer çekimi dalgasının analizi için yapılan araştırma sırasında Stephen Hawking ‘in kara delik alanı teoremine dair güçlü kanıtlar bulundu.

Konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki bağlantıdan araştırmacılar tarafından yayınlanan makaleye ulaşabilirsiniz.

https://advances.sciencemag.org/content/7/26/eabg4901

Venüs’ün Dünya’ya çok fazla benzediği keşfedildi

Venüs’ün çok yüksek bir sıcaklığa sahip olduğunu hepimiz biliyoruz ancak yeni bulgular Dünya ile benzer özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Söz konusu benzerliğe neden olan durumsa Venüs’teki jeolojik faaliyetler. Öyle ki Venüs’te meydana gelen jeolojik faaliyetlerin Dünya’daki kıta hareketlerine benzediği iddia ediliyor.

Gezegen bilimci Paul Byrne, çalışmaya ilişkin konuşmasında “Venüs gezegeninde, tıpkı Dünya’daki gibi iç hareket tarafından yönlendirilen, daha önce tanınmayan bir tektonik deformasyon modeli belirledik. Şu anda Dünya’da gördüğümüz tektonikten farklı olsa da, yine de gezegenin yüzeyindeki iç kuvvetin kanıtı.” dedi.

Venüs Yüzeyi

NASA, Mars gezgini Perseverance’nin sesini paylaştı

Şubat ayından beri Mars’ın yüzeyindeki araştırma görevine devam eden ve hepimizin merakla takip ettiği NASA’nın Perseverance isimli aracı bu kez de sesini bizlerle paylaştı.

Daha önce yapmış olduğu bir özçekimin hikayesini bizlerle paylaşmak için gönderdiği video kaydını izleyen mühendis Vandi Verma videoda duyulan seslerle ilgili konuşmasında Perseverance aracına ait robotik koldan gelen sesler dışında ‘flüt sesine’ benzeyen bir ses işitildiğini bizlere aktardı.

Videoya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://youtu.be/Oe8B5FdbHdE

Yazar&Editör: Feyzanur Şener

Kaynakça

https://shiftdelete.net/

https://www.teknoblog.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!