Kimdir? #7: David Hanson Jr.

“Kimdir?” serimizin bu yazısında sizlere David Hanson’u tanıtacağım. Hep birlikte özellikle robotik alanındaki çalışmalarıyla bizleri şaşırtan David Hanson’u biraz daha yakından tanıyalım.

David Hanson Jr., 2013 yılında kurulan Hong Kong merkezli bir robotik şirketi olan Hanson Robotics’in kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) olan Amerikalı bir robotikisttir. Kendisi yapay zekası ve duyguları olan insan benzeri robotlar yapmaktadır ve esas olarak, Sophia’yı ve insan davranışını taklit etmek için tasarlanmış diğer robotları yaratan şirket olan Hanson Robotics ile tanınır.

Ayrıca David Hanson ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’e benzeyen robot kafasını kaybetmesiyle de hatırlanıyor.

Erken Yaşamı

Hanson, 20 Aralık 1969’da Dallas, Teksas, ABD’de doğdu. Matematik ve bilime odaklanmak için son yılında Highland Park Lisesi’nde okudu. Hanson’un ergenlik çağında hobileri arasında, Isaac Asimov ve Philip K. Dick gibi yazarların bilim kurgu eserlerini çizmek ve okumak vardı.

Kariyeri

Hanson kariyerinde daha çok insan benzeri robotlar üzerinde çalışmıştır ve Hanson’un en tanınmış eseri, dünyanın ilk robot vatandaşı olan Sophia’dır.

2004 yılında Denver Amerikan Bilim İlerleme Derneği (AAAS) konferansında Hanson, polimer deri, ince şekillendirilmiş özellikler ve büyük mavi gözlerle yaratılmış bir robot kafa olan K-Bot’u sundu. Laboratuvar asistanı Kristen Nelson’ın adını taşıyan robot kafanın, gerçekçi hareket için 24 servo motoru ve gözlerinde kameralar vardı. O sırada 33 yaşındaydı ve Texas Dallas Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisiydi.

Hanson üniversiteden mezun olduktan sonra sanatçı olarak çalıştı ve Disney Imagineering Lab’da heykeltıraş ve malzeme araştırmacısı olduğu Disney için çalışmaya devam etti. Universal Studios ve MTV için tasarımcı, heykeltıraş ve robotik geliştiricisi olarak çalıştı. 2004 yılında, Hanson insansı robot Hertz’i, inşa etmesi yaklaşık dokuz ay süren bir dişi animasyon robot kafası yaptı.

David Hanson, robotların insanlarla olan iletişiminde en üst seviyeye ulaşabilmesi için öncelikle kusursuz insan görünümüne ulaşması gerektiğini düşünüyor.

Hanson, sosyal insansı robotların insanlığa çeşitli işlevlerde hizmet etme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. Ayrıca çalışmalarının gerçekçiliğinin “insan için bir kimlik meydan okuması” olma potansiyeline sahip olduğunu ve gerçekçi robotların, gerçekçi robotları sevenler ile onları rahatsız edici bulanlar arasında pazarı kutuplaştırabileceğini savunuyor.

Photographed in 2007.

Çalışmaları ve Günümüz

Hanson’un kreasyonlarının çoğu şu anda, Cambridge Üniversitesi, Cenevre Üniversitesi, Pisa Üniversitesi ve bilişsel bilim ve yapay zeka araştırmaları için laboratuarlar dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki araştırma veya kar amacı gütmeyen kurumlarda hizmet vermektedir.

Hanson’un çizgi film çocuk tarzında tasarlanmış iki ayak uzunluğundaki robotu Zeno, Texas Üniversitesi Arlington, Dallas Otizm Tedavi Merkezi, Texas Instruments ile iş birliği sonucunda Teksas’ta otizmli çocuklara tedavi seansları sağlıyor. (National Instruments ve Hanson)

Diğer robotlar arasında Albert Einstein gibi görünen ve “HUBO” iki ayaklı robotik çerçevenin üstüne yerleştirmek için tasarlanmış bir robotik kafa olan Albert Einstein HUBO da oldukça popüler bir çalışmasıdır. Konuşma ve eylemlerle uğraşan 14,5 inçlik kişisel bir robot olan Profesör Einstein gerçekten de hayran olunası!

Canlı Makineler Girişimi (IAM)

Şu an ise HANSON bu robotları, otizm tedavisi, bilim eğitimi, denek ürünü, sanat, bilim ve diğer çeşitli uygulamalarda kullanmaktadır. 2009’da HANSON gerçekçi, arkadaş canlısı, dahi robotlar yapmak için, kar amacı gütmeyen Canlı Makineler Girişimi’ni (IAM) kurmuştur. HANSON, çalışmalarını geliştirmek ve yeni projeler sunmak amacıyla sayısız alandaki birçok araştırmacıyla çalışmalar yürütmektedir.

Bu ve bunun gibi buluşları gören her insanı hayran bırakıyor ve robotik alanında devrim yaratmaya devam ediyor. Umarız kendisinin ilerleyen yıllarda çok daha farklı ve etkileyici çalışmalarına da tanık oluruz!

YAZAR: Derin ALDENİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!