Kimdir? #8: Ece Kamar

“Kimdir?” serimizin bu yazısında sizlere, günümüzün başarılı kadın mühendislerinden olan Ece Kamar’ı daha yakından tanıtacağız.

Haydi başlayalım!

HAYATI

1983 yılında İzmir’de doğmuştur. Lise eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için İstanbul’a gelmiş ardından doktorasını yapmak üzere Amerika’ya gitmiştir.

Şu anda kariyerine Amerika’da devam etmekte olan Ece Kamar Microsoft’ta yapay zeka algoritmaları üzerine çalışmalar yürütmektedir.

EĞİTİMİ

Lise eğitimini Bornova Anadolu ve İzmir Fen Lisesi’nde tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur.

Üniversitede okurken hocalarının yönlendirmesiyle yapay zekâ dünyasına giriş yapmış ve bazı araştırma projeleri üzerinde çalışmıştır. Üniversite eğitimini bitirdikten sonra yapay zekâ alanında daha fazla bilgi edinmek istediğine karar veren Kamar, doktora çalışmaları için Harvard Üniversitesi’ne yaptığı başvurunun kabul almasıyla Amerika’ya gitmiştir.

Doktora derecesini Harvard Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri alanında Prof. Barbara Grosz ile çalışarak tamamlamıştır. Doktora tezi çalışmalarında insan-yapay zekâ işbirliğinin etkili hale getirilmesi için modeller ve algoritmalar geliştirilmesi konusuna odaklanmıştır. Harvard’dayken, Robert L. Wallace Ödül Bursuna ve Microsoft Araştırma Lisansüstü Araştırma Bursu Ödülüne layık görülmüştür.

KARİYERİ

Yaklaşık 12 yıldır Microsoft Araştırma Birimi’nde Uyarlamalı Sistemler ve Etkileşim grubunda Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapan Ece Kamar yapay zekâdan sorumlu olarak araştırmalarını gerçekleştiriyor. Aynı zamanda bu konuda Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’ya danışmanlık veriyor ve Beyaz Saray için rapor hazırlıyor.

Araştırmaları doğrultusunda makaleler yazan Kamar’ın birçok makalesi saygın yapay zekâ dergilerinde yayımlanmış ve araştırmalarından bazıları patentli olarak Microsoft ürünlerinde kullanılmıştır. Kendisi ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Ece Kamar’ın kişisel web sitesini ziyaret edebilirsiniz. (https://www.ecekamar.com/)

Son olarak Ece Kamar’ın uzmanlık alanı olan yapak zekaların ahlaklı ve vicdanlı olması konusunda kendi cümleleriyle bizlere anlattıklarına bakalım:

“İnsanların hayatına dokunan kararların bilgisayarlar tarafından alındığı bir döneme giriyoruz. Aynı zamanda kritik zararların da verilebileceği bir dönem. Toplumdaki birçok kritik karar otomasyonla verilmeye başlandı. Mesela şu anda ABD’de hakimlere yapay zekâ algoritmalı yazılımlar veriliyor. Biri hakim önüne çıkarıldığında kefaletle serbest mi bırakılacağının, yoksa tutuklu mu kalacağının kararı yapay zekâ tarafından veriyor. Yapay zekâ algoritmalarının kullanıldığı eğitimden insan kaynaklarına kadar insana dokunan birçok örneği var. Bir sürücüsüz (otonom) otomobil hata yaptığında insanlar ölebilecek. Mesela bir Tesla sürücüsü hayatını kaybetti. Bu nedenle bizim için çok önemli bir konu haline geldi. Yapay zekânın toplum üzerindeki etkisini ele alıp, insanların hayatına gerçekten faydalı olup, iyi değerler katması gerekiyor. Yani sürücüsüz bir otomobil kaza anında kime veya neye vuracağının seçimini yapabilmeli. Birini öldürmek yerine zarar görmeyecek bir cisme çarpabilecek, veya öldürme kaçınılmazsa tercih yapabilecek…”

Özellikle yapay zeka alanındaki çalışmalarıyla çeşitli gelişmelere ışık tutan Ece Kamar’ın gelecekteki başarılarını görmek için sabırsızlanıyoruz!

Bilimle ve teknolojiyle kalın!

YAZAR: Feyzanur ŞENER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!