Bu Hafta Neler Yaşandı?
Bu hafta yaşanan gelişmelere birlikte göz atalım! Bu hafta;
1-) 35 milyon ışık yılı uzaklıkta süpernova keşfedildi.
Kanada’nın Saskatchewan Üniversitesi’nde bulunan bilim insanları, Dünya’dan milyonlarca ışık yılı uzağında süpernova patlamaları keşfettiler.
2-) NASA’nın düzenlediği online fotoğraf yarışmasında Türkiye Van Gölü ile dereceye girdi.
Van Gölü’nün uzaydan çekilen görseli ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) düzenlemiş olduğu “Dünya Turnuvası” adlı online fotoğraf yarışmasında finale kalma başarısı elde etti.
3-) Jüpiter’den 10 Kat Daha Hızlı Dönen Kahverengi Cüce Grubu Keşfedildi.
İlk defa 1995 yılında keşfedilen Kahverengi Cüce Grubu’nun (başarısız yıldız olarak da bilinmektedir) Jüpiter’den 10 kat hızlı döndüğü keşfedildi. Her saat başı kendi ekseni etrafındaki dönüşünü tamamlayan bu cüce grup için bilim insanları, dönme hızlarını arttırırlarsa kendilerini parçalayabileceklerini de belirtmişlerdir.
4-) Modern insanlara ait 45 bin yıllık en eski DNA bulundu.
Almanya’da Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada, bilim insanları Çekya’da yaşayan Zlatý kůň adlı kadının DNA’sında en eski DNA kalıntısı bulundu. Aynı zamanda kadının Neandertal ataya sahip olduğu da düşünülmektedir. Bu durum insanların yıllar önce Neandertallerle çiftleştiğini de kanıtlamaktadır.
5-) İlk defa ameliyatsız yöntemle toplardamarda oluşan pıhtı çıkarıldı.
6-) Çinli firma Unitree, Twitter’dan robot ordusunu duyurdu.
7-) Bilim insanları beşinci doğa kuvvetine dair kanıtlar buldu.
Fermilab’da yapılan araştırmada araştırmacılar, Muon G-2 deneyinde müon atom altı parçacığını, manyetik alan aracılığı ile uyarmışlardır. Uyarılma sonucu hareket eden müonun hızını fizik kurallarından yararlanarak hesaplayarak tahmin etmeye çalışmışlardır. Ancak ölçüm sonuçları tahminlerle uyuşmayınca hesaplamalarda hesaba katmadıkları bir parçacık veya kuvvet olabileceğini öne sürmüşlerdir. Çalışma henüz 4,2 sigma güven seviyesinde (Bir çalışmanın güvenebilir olması için en az 5 sigma güven seviyesinde olması gerekmektedir.) bulunsa da çalışmanın bu alanda yapılacak diğer çalışmaların önünü açacağı düşünülektedir. Çalışmanın detaylarına bu makaleden ulaşabilirsiniz.
😎 Antarktika’daki buz tabakalarının üçte biri çökme riski altında.
YAZAR: Cemile ASLAN
EDİTÖR: Melisa ACAR
Diğer içeriğimize bu linkten ulaşabilirsiniz.
Son yorumlar