Yer Çekiminin Adaleti!

Hayatın her alanında her şeyin adil olarak gerçekleşmesini bekleriz. Bu beklentimizi karşılayacak tek bir şey vardır: yer çekimi! Bu, kulağa inandırıcı gelmeyebilir, ancak yerçekiminin adaleti su götürmez bir gerçek. Aklınızda beliren soruları derinleştirmeme izin verin.

Ağır nesneler hafif nesnelerden daha hızlı düşer; değil mi?

Tabii ki de değil. İnsanlık bilimle uğraştığından beri, her bilim adamı ve filozof (Aristoteles, Platon) sizin düşündüğünüz gibi düşünüyordu. Ta ki Newton ikinci hareket yasasını (a = net / m) yayınlayana kadar. Bu denklem, her nesnenin aynı anda düştüğünü açıklıyor. Ama nasıl?

“Platon benim arkadaşım; Aristo benim arkadaşım, ama en büyük arkadaşım gerçektir.”

Isaac Newton

Her nesne aynı oranla düşer!

Dünyamız 9.8m / sn² sabit yerçekimine sahiptir. Bu sayede her cisim kütlesi ile orantılı olarak aynı yer çekimine maruz kalır ancak ağır cismin hava direnci nedeniyle hafif olandan daha hızlı düştüğü zannedilir.

Öncelikle hava direnci nedir?

Şimdi, tamamen aynı olan 2 kağıdınız olduğunu ve ilkini katlamaya karar verdiğinizi hayal edin. Bu şekilde, biri tamamen düz, diğeri katlanmış 2 kağıdınız olur. Şimdi tek yapmanız gereken, aynı yükseklikten düşüşlerini izlemek. Katlanmış olanın düz olandan daha erken yere çarptığını gözlemleyeceksiniz. İşte, hava direnci de nesnelere bu şekilde eder (yüzey alanı ne kadar büyükse, sahip oldukları hava direnci de aynı oranda daha büyük olur). Eğer anlaştıysak bir iddiada bulunmak istiyorum: Bowling topu ve kuş tüyü de aynı anda yere düşer.

Öyleyse iddianın kazananını belirleyelim:

Bowling topu ve tüy aynı oranla düşer (?)

Tamamen vakumlanmış konseptte bir oda var ve bu odada direnç oluşturabilecek bir hava yok. Şimdi yapmam gereken tek şey, top ve tüyün aynı hizadan düşüşlerini izlemek. Ve BINGO! İkisi de aynı hızda ve aynı anda  yere çarptı. Yer çekiminin adaleti ise milyonlarca yıldır şaşmayan terazisini bir kez daha dengede tutmayı başardı.

Hala ağır nesnenin hafif olandan daha hızlı düştüğünü söyleyebilir misin?

YAZARLAR: Hüseyin Obut ve Ömer Esen


KAYNAKÇA:

https://www.youtube.com/watch?v=E43-CfukEgs&list=PLz5PxPUP9bvIxyR16KvW6LV5o76kljtDs&index=3

https://www.bbc.co.uk/teach/terrific-scientific/KS2/zd9r2sg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!