Yeni serimizde sizlerle en güncel haberleri paylaşıyoruz. Haydi geçtiğimiz hafta yaşananlara bir göz atalım!
İkinci El Telefonlara ‘sertifika’ Şartı Geldi.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE), kullanılmış telefonların ekonomiye tekrar kazandırılması ve güvenli şekilde tüketiciyle buluşturulması için sertifikalandırma yoluna gidiyor. TSE “İş Yerleri-Cep Telefonu Yenileme Merkezileri İçin Kurallar” standardını yayımladı. Bu sertifikalandırma işlemi sayesinde alınan telefonun kayıp veya çalıntı olmadığı, daha önce herhangi bir suç için kullanılmadığı ve parçaların orijinallik durumu TSE tarafından güvence altına alınmış olacak.
Bilim İnsanları Güneş’in Yörüngesinde Dolaşan En Uzak Nesneyi Keşfetti.
İlk olarak Ocak 2018’de Subaru Teleskopu kullanılarak keşfedilen Farfarout (resmi adıyla 2018AG37) uzun süreli gözlemlerin ardından güneş sistemindeki en uzak nesne unvanını aldı. Güneş’ten yaklaşık olarak 132 AU (astronomik birim) uzaklıkta olan bu nesne Güneş’ten o kadar uzak ki güneş etrafındaki dönüşü yaklaşık 1000 yıl sürüyor. Bu keşif ile birlikte güneş sistemindeki en uzak nesne unvanına sahip Farout (2018VG18) tahtından edilmiş oldu.
Antarktika’daki Buz Sahanlığında Yeni Bir Yaşam Formu Keşfedildi.
Bilim insanları Filchner-Ronne Buz Sahanlığı’nda kaya parçasına tutunmuş deniz süngerleri hakkında daha fazla bilgi toplamak için 900 metrelik sonda yaptılar. Kamera yardımı ile buzulların derinliklerini gözlemleyen araştırmacılar “tuhaf” bir yaşam formu keşfettiklerini açıkladılar. Bu kadar derinde ve gün ışığından uzak bir yerde yeni yaşam formuna rastlamak araştırmacıları çok şaşırttı.
İngiliz Antarktika İnceleme Ekibi’nden (BAS) Dr. Huw Griffiths “Buz kütlelerinin altındaki yaşam hakkında bildiğimiz tüm bilgiler el yordamıyla açılmış deliklerden kamera indirilerek elde edilmekte. Bu yüzden de muhtemelen dünya üzerinde en az bilinen habitatlardan biri.” açıklamalarını yaptı. Anlaşılan o ki teknolojinin ilerlemesiyle birlikte buzulların altındaki yaşam hakkında daha çok şey öğreneceğiz.
Perseverance Mars’a Başarılı Bir Şekilde İndi.
NASA’nın Mars 2020 misyonu kapsamında 30 Temmuz 2020 tarihinde Mars’ı astrobiyolojik perspektiften incelemek ve jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars’ta daha önce hayat olup olmadığını araştırmakla görevli Perseverance aracı 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’ın Jezero kraterine inişini başarı ile tamamladı. Perseverance uzay aracı, Kızıl Gezegen’den çektiği fotoğrafları kendi adıyla açılan sosyal medya hesabında şu mesajlar ile birlikte paylaştı:
* “Merhaba dünya, sonsuz evime ilk bakışım”
* Ekibimin yıllarca hayalini kurduğu an, şimdi gerçek. Güçlü şeylere meydan okuyun.
* Keşfedilecek çok şey olan açık bir ufuk. Başlamak için sabırsızlanıyorum.
Dünyanın En Çok Kripto Para Kullanılan Ülkeleri Açıklandı: Türkiye listede yer alan 74 ülkeden dördüncü, Avrupa’da ise birinci sırada.
Yapılan araştırmanın sonuçları, kripto paraların en yoğun Afrika ve Asya ülkelerinde kullanıldığı gösteriyor. İlk sırada ise yüzde 33’lük bir kullanım oranı ile Nijerya yer alıyor. Nijerya’yı yüzde 21’lik kullanım oranı ile Vietnam, yüzde 20 ile Filipinler izliyor. Türkiye ise listede yer alan 74 dünya ülkesi arasında dördüncü, Avrupa’da ise birinci sırada. Kripto para kullanım oranı ise yüzde 16.
Bilim İnsanları, Nesli Tükenmekte Olan Bir Gelincik Türünü Klonladı
ABD’de bir grup bilim insanı, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve koruma altına alınan kara ayaklı gelincik türünün devamı için ilk kez klonlama gerçekleştirdi. 30 yıl önce dondurulan bir akrabasından klonlanan gelinciğe Elizabeth Anne ismi verildi.
Apple’dan Sonra Xiaomi’nin de Bir Otomobil Projesine Giriştiği Söyleniyor.
Çin merkezli bir haber kaynağı, teknoloji devi Xiaomi’nin otomobil işine giriştiğini açıkladı. İddialara göre Xiaomi, otomobil projesini stratejik bir hamle olarak görüyor ve projenin başında da şirket CEO’su Lei Jun bulunuyor.
Yazar: Ahmet Erdem Eşidir
Kaynakça:
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_AG37
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_VG18
https://www.webtekno.com/dunyanin-en-cok-kripto-para-kullanan-ulkeleri-h106547.html
https://www.webtekno.com/xiaomi-otomobil-projesi-planliyor-iddia-h106507.html
https://www.webtekno.com/nesli-tukenen-gelincik-klonlandi-h106600.html
Son Yazılar
Etiketler
İlgili yazılar
-
Geri bildirim: Bu Hafta Neler Yaşandı? ~ Technosophia Community
Son yorumlar