Kağıdın Dijital Dönüşümü: E-Kağıt Teknolojisi
Gün boyu kullandığımız elektronik cihazların ekranları çoğunlukla benzer bir göz yorucu özelliğe sahip maalesef. Lcd, Ips, retina, oled, amoled… Hepsi çok parlak ve göz düşmanı. Özellikle çevrim içi eğitime geçtiğimiz ve saatlerce ekran başında oturmak durumunda kaldığımız bu dönemde yeni bir ekran teknolojisine ihtiyaç duyduğumuzu çok daha yakından hissetmeye başladık.
Yüzyıllardır kullanmakta olduğumuz kağıt ise her zamanki sıcak renkleri ve göz yormayan mat, pürüzlü yüzeyi ile bizi mutlu ediyor. Bir deftere not almak veya sarı renkli sayfalara sahip kitapları okumak her zaman insanı rahatlatır. İcadının üzerinden 46 yıl geçmiş olsa da elektronik kağıt teknolojisi son günlerde çok daha gelişmiş bir seviyeye ulaştı.
Şekil 1: E-Kağıt teknolojisine sahip ilk ekran: Gyricon Electric Paper
Son 10 yıldır piyasada elektronik kitap okuma tabletleri bulunmakta ve bu tabletler günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmakta. Bu tabletler, elektronik olarak okumamız gereken kitap ve diğer pdf dosyalarını göz dostu bir şekilde okumamızı sağlayabiliyor ama üzerine yazı yazmamıza izin vermiyor.
Şekil 2: 2007 yılında piyasada bulunan ve E-kağıt okuma tabletlerinin piyasadaki ilklerinden olan cihazlar.
Pdf dosyalarının üzerine yazı yazmaya izin veren elektronik kağıt ekranlı tabletler de son birkaç yılda piyasaya çıkmaya başladı. Fakat şimdiye kadar çıkan bu tabletlerin kendi kalemleri ile ekranları üzerinde yazı yazmak hiçbir şekilde gerçek kağıdın pürüzlü yüzeyinin verdiği o ‘gerçek’ yazı yazma hissinin yerini tutamadı. Tam anlamıyla gerçek kağıt hissini verebilen bir tablet kaleminin yakın zamanda çıkacağını düşünmüyorum fakat bu hissi en iyi şekilde verebildiğini iddia eden bazı tabletler var piyasada. Özellikle ‘Remarkable 2’ ve ‘Sony DPT’ bu konuda oldukça iyi görünüyor. Sony DPT, kaleminin ucundaki grafit malzeme sayesinde gerçek kağıt hissini en iyi veren tabletlerden birisi. 2020 yılında çıkan Remarkle 2 ise 4.7mm inceliği ve diğer kullanışlı özellikleri ile kağıda benzeme yolunda attığı adımlarla öne çıkıyor.
Şekil 3: Remarkable 2 ve Sony DPT
Çalışma Mantığı
Peki bu E-Kağıt veya E-Mürekkep adı verilen ekranlar nasıl çalışıyor? Bu sorunun cevabı aslında çok basit bir açıklama içeriyor. E-Kağıt teknolojisine sahip ekranlar, diğer ekranlar gibi birim odacıklara (Piksel) sahip. Her bir pikselde siyah ve beyaz renkli pigmentleri içeren ve şeffaf bir sıvı ile dolu olan küçük odacıklar var. Bu odacıkların üstünde ve altında ise elektrik enerjisi ile yüklenebilen elektrotlar bulunuyor. Bu elektrotlardan üstte olanın şeffaf olduğunu belirtmek lazım. Varsayılan seçenek olarak beyaz pigmentler artı yük ile siyah pigmentler de eksi yük ile yüklü olduğu için üst katmandaki elektrot eksi ile yüklendiğinde pikselin rengi beyaz, artı ile yüklendiğinde ise pikselin rengi siyah olmakta. Bu şekilde her bir pikselin elektrotları elektronik bir sürücü tarafından farklı yükler ile yüklenerek ekranda istenilen yazı veya şeklin oluşturulması sağlanıyor. Bu teknolojiye sahip ekranlara ‘elektroforetik ekran’ da denilmektedir.
Şekil 4: Bir E-Mürekkep birim odacığının çalışma şekli.
Elektroforetik ekranların çalışma şeklini anlatan video:
Elektronik kağıt adı verilen bu görüntüleme yönteminin diğer görüntüleme yöntemlerine oranla en büyük avantajı kağıt üzerinde istenen görüntü elde edildiğinde, o görüntünün kağıt üzerinde kalmaya devam etmesi için başka herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymamasıdır. Yani sadece ekrandaki görüntüyü değiştirmek istediğinizde elektrik akımında ihtiyacınız var. Bu sebeple elektroforetik ekranlar diğer ekranlara göre kağıda daha çok benzetilmektedir. Bu özelliği sayesinde e-kağıt tabletler çok daha uzun bir batarya ömrüne sahip olabiliyor.
Kaynakça
1-https://teknoloji-tasarim.com/elektronik-kagit-nedir-kim-icat-etti-cesitleri-nelerdir/
2-https://pazarlamasyon.com/sonynin-kagida-yazma-hissi-veren-elektronik-kagit-tableti-dpt-rp1/
3-https://youtu.be/SWY_bwFMxro
4-https://remarkable.com/store/remarkable-2
5-https://www.sony.com/electronics/digital-paper-systems/t/digital-paper-notepad
Son yorumlar