Mars Misyonu: Mars 2020

   Her ne kadar evlere tıkılı kalmak zorunda kalsak da 2020, uzay çalışmaları için çok önemli bir yıl oldu. Sadece birkaçını sayacak olursak: SpaceX şirketinin Crew Dragon kapsülü, iki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıdı; Birleşik Arap Emirlikleri’nin Hope Sondası (Hope Probe) Mars’ı araştırmak için yola çıktı; Avrupa Uzay Ajansı ExoMars Misyonu için çalışmalar gerçekleştirdi. (Daha sonra ertelendi, bakınız.) Bu çalışmaların çoğu başarılı bir şekilde sonuçlandı. (Örneğin, BAE’nin Mars misyonu kapsamında geliştirdiği Hope, yörüngeye ulaşmayı başardı.) Bu yazıda ise uzay çalışmalarından biri olan NASA’nın Mars 2020 Misyonunu inceleyeceğiz.

Technosophia/İçerik Ekibi.  Görsel 1: Crew Dragon. Görsel 2: Hope Probe. Görsel 3: ExoMars Rover

Mars Keşif Programı

NASA tarafından 1994’te duyurulan Mars Keşif Programı (MEP: Mars Exploration Program), Mars hakkında bilimsel bilgi toplamak için şimdiye kadar Mars’a birçok yüzey aracı ve uzay sondası gönderdi.

Bu program kapsamında NASA, Mars’ın;

  • Oluşumu ve erken evrimini,
  • Jeolojik tarihi ve iklimsel süreçlerini,
  • Dünya ile benzerlikleri ve farklılıklarını,
  • Yaşam barındırabilme potansiyelini

inceleyecektir.*

Mars 2020 Misyonu

Mars 2020, Mars Keşif Programı kapsamında hazırlanan ve 30 Temmuz 2020’de gönderilen bir yüzey aracı ve bir helikopterden oluşmaktadır. 18 Şubat 2021’de Jezero Krateri‘ne inmesi planlanan bu yüzey aracı, “Mars’ta eski mikrobiyal yaşam izlerini” arayacaktır.

Jezero Krateri’nin, bir zamanlar su bulundurduğuna ve eski bir nehir deltasına ev sahipliği yaptığına inanılmaktadır. Bu yüzden burada bir zamanlar mikrobiyal yaşamın olduğu da düşünülmektedir. Belki de bu kraterde yapılacak çalışmalar sayesinde bu mikrobiyal yaşamın kalıntılarına da rastlayabiliriz.

Görsel: ESA/DLR/FU-Berlin. Görselde Perseverance yüzey aracının iniş yapacağı Jezero Krateri gösterilmekte.

Perseverance ve Ingenuity

Perseverance yüzey aracı, Mars’ın jeolojisi, çevre koşulları, atmosferi ve Jezero’daki toprak ve kaya örneklerinden yararlanarak kraterdeki olası biyo-imzalar ile ilgili bize bilgi verecektir. Bununla birlikte Mars atmosferinin oksijen üretimini test edecektir. Tespit edeceği bulgular gelecekteki insanlı Mars seyahatlerine de ışık tutacaktır.

Perseverance yüzey aracı ile beraber Mars’a yolculuk yapacak olan Ingenuity ise Dünya dışı bir gezegende ilk motorlu uçuş yapan helikopter olma ünvanını kazanacaktır.

 Görsel: NASA/JPL-Caltech.İngenuity helikopter. İlk kez Dünya dışındaki bir gezegende motorlu bir uçuş yapılmış olacak.

Ingenuity helikopterin anatomik özellikleri şu şekildedir:

Görsel: Technosophia/İE.İngenuity helikopter hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
 
 
Görsel: NASA/JPL-Caltech. Perseverance yüzey aracı. Yüzey aracında bulunan araçlardan bir tanesi hemen göze çarpıyor: SHERLOC. İsmini kurgusal dedektif Sherlock Holmes’tan alıyor. Holmes, suç davalarını çözen büyük bir dedektifti. Yüzey aracındaki SHERLOC aracı ise “yaşam” davasını çözmek için bulgular arayacak. Yüzey aracında kamera görevi gören Watson ise bu yolda SHERLOC’a yardım edecek.

Perseverance yüzey aracında bulunan araçlar ise şunlardır:

Görsel: Technosophia/İEPerseverance roverda bulunun araçlar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

18 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşecek olan iniş Mars saatiyle öğleden sonra, Dünya saatiyle ise 23:55’de (TSİ) olacaktır. Umarız başarılı bir iniş gerçekleşir.

YAZAR: Hacı CAN

EDİTÖR: Melisa ACAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!