Kimdir? #1: Behram Kurşunoğlu

Bu yazımda ülkemizin büyük değerlerinden biri olan Profesör Behram Kurşunoğlu’na değineceğim.

1922 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğan Behram Kurşunoğlu ilk ve orta öğretimini burada tamamladı. Daha sonra lisans eğitimi için Ankara Üniversitesi’ne gitti ve burayı büyük bir başarı ile bitirdi. Akademik kariyerini sürdürmeyi düşünen Kurşunoğlu öncelikle Edinburg Üniversitesi’nde master yaptı. Daha sonrasında Cambridge Üniversitesi’nde fizik doktorasını tamamladı. Çalışmalarını bilim dünyasında yeni bir çığır açan Einstein’ın teorileri üzerine yoğunlaştırdı.

Einstein ve Behram KURŞUNOĞLU

Einstein’ın teorileri üzerine yoğunlaşan hocamızın, 1951 yılında daha 29 yaşında iken Einstein’ın “Birleşik Alan Teorisi” üzerine yazdığı makale bilim dünyasında büyük ilgi gördü. 1952 yılına geldiğimizde ise “İzafiyet Teorisi” üzerine çalışmalar yapar ve Einstein’a bir mektup yollar. Einstein böylesine genç bir bilim insanının bu konudaki görüşlerini çok dikkat çekici bulur ve mektubuna cevap verir. Böylece aralarındaki mektuplaşma başlar ve yaklaşık 1 yıl boyunca devam eder. 1 yılın sonunda Einstein Kurşunoğlu’na kendisini daha yakından tanıyıp birlikte çalışmalar yapmak istediğini mektubunda belirterek Kurşunoğlu’nu Princeton’daki evine davet eder. Burada ikili Kurşunoğlu’nun geliştirmiş olduğu “Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi” üzerine sohbet ederler. İlk kez yüz yüze geldiklerinde Kurşunoğlu’nun 31, Einstein’ın ise 74 yaşında olması Kurşunoğlu’nun başarısının ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serer.

1955 yılında yurda döndüğü sırada askerlik görevini yerine getirdi ve bu dönemde atom enerjisi üzerine çalışmalarda bulundu ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) kurucu üyesi oldu.

1958 yılında daha 36 yaşında iken Miami Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl atomun barışçıl bağlamda kullanılması için toplanan 2. Milletlerarası konferansına Türkiye temsilcisi olarak katılmıştır. 1965 yılında ise profesör olduğu Miami Üniversitesi’nde Teorik Fizik Çalışmaları Merkezi’ni kurdu ve başkanı seçildi. Belki biz onun adını hiç duymuyoruz ama Kurşunoğlu 20.yy’ın en değerli bilim insanlarından biriydi. Öyle ki kurduğu bu merkezde, yetiştirdiği ve araştırmalarına yardımcı olduğu onlarca bilim insanından 35’i Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

“O” Ne Düşünürdü?

Değerli bilim insanımız Kurşunoğlu yaptığı bir konuşmada fizik, kimya ve biyoloji alanında teknoloji ile paralel bir şekilde üst seviyede bir seferberlik ile ülkemizin 20 yılda Japonya gibi olabileceğini ifade etmiştir. Bunun bir hayal olmadığını belirten Kurşunoğlu 1939-1940 yılları arasında gece gündüz çalışılarak tamamlanan ve o zaman için dünyanın en hızlı bitirilen demiryolu unvanına sahip İstanbul-Erzurum Demiryolu’nu örnek vermiştir.

Behram Kurşunoğlu 2003 yılında Miami’de geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur.  Hayatı boyunca birçok kitap ve makale yazan, dönemin büyük bilim insanlarından Einstein ve Schrödinger gibileriyle çalışmalar yapan ve sayısız öğrenci yetiştiren Profesör Doktor Behram Kurşunoğlu’nu saygı ile anıyorum. Son olarak yazımı onun şu güzel sözleri ile bitirmek istiyorum:

“Eninde sonunda bilim ve akıl galip gelecektir”

YAZAR: Ahmet Erdem EŞİDİR


KAYNAKÇA:   

https://www.turktoyu.com/fizik-bilimine-yon-vermis-akademisyenimiz-behram-kursunoglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!