Bu Hafta Neler Yaşandı?

Serinin ikinci bölümünde bu haftaki ilgi çekici haberleri inceleyeceğiz.

DAG Teleskobu Türkiye’de!

Görsel: aa.com.tr

Doğu Anadolu Gözlemevi için İtalya’da 4 yıl süre ile yapımı tamamlanan teleskop 22 Şubat’ta Gebze gümrüğünden Erzurum’a gitmek için yola çıktı.

ATASAM Müdürü ve DAG Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada haziran ayına doğru teleskobun kurulumunun tamamlanacağını ve yukarı taşınacağını belirtti.

Amerikan Astronomi Cemiyeti Habitable Worlds 2021 Çalıştayını Düzenledi

Görsel: ScienceNews

Amerikan Astronomi Cemiyeti (American Astronomical Society), Habitable Worlds 2021 çalıştayını 22-26 Haziran 2021 tarihlerinde düzenledi. Çalıştayın amacı, gezegenlerin yaşanabilirliği ve üzerlerindeki yaşamın tespit edilebiliriği üzerine disiplinler arası işbirliğinin önündeki fırsatları ve engelleri belirlemekti. 

Bu Seferki Uydudan: Bir Mars Fotoğrafı

Görsel: LİVESCİENCE. ExoMars tarafından çekilen fotoğrafta Perseverance yüzey aracı, ısı kalkanının, paraşüt ve arka kapağın düştüğü yer gösterilmekte.

18 Şubat’ta Mars’a güvenli inişini yapan Perseverance yüzey aracından hafta boyunca fotoğraflar ve ses kayıtları geldi. Bu hafta Roscosmos ve ESA’nın ortak görevi olan ExoMars yörünge aracından Perseverance yüzey aracının yukarıdan çekilmiş fotoğrafı dünyaya gönderildi.

Mary W. Jackson’ının İsmi NASA’nın Washington’daki Genel Merkezine Verildi

Görsel: Wikipedia.   

Cuma günü, NASA’da çalışan ilk Afrikalı Amerikalı kadın mühendisi Mary W. Jackson’ı, onun onuruna NASA’nın Washington D.C.’deki genel merkezinin adını resmi olarak adlandırmak için bir tören düzenlendi.

Mary W. Jackson’ı hepimiz 2016 yapımlı Hidden Figures filmi ile tanıdık. NASA’daki  bilimsel katkılarının yanında siyahi bir kadın olarak hem Amerika’da hem de tüm dünyada bir figür haline gelen Mary W. Jackson, NASA sayesinde artık adı ölümsüz olacak.

Amerikan Çevre Mühendisleri ve Bilim İnsanları Akademisi (AAEES) Bilim Ödülü Prof. Dr. Berrin Tansel’e Verildi

Nisan 2021’de Washington D.C.’de yapılması planlanan Akademi ödül töreninde ödülünü alacak olan Berrin Tansel, çevre mühendisliği alanındaki başarılarından dolayı bu seneki AAEES Bilim Ödülüne layık görüldü. Özellikle atık su endüstrisindeki başarılı çalışmalarıyla öne çıkan Berrin Tansel, uzay mekiklerindeki yükü çoğunlukla oluşturan suyun filtrelenmesi için NASA ile yakından çalışmaktadır.

Başarılarından ve ilham veren profilinden dolayı Berrin Tansel’i kutluyoruz.

Görsel: FIU News. ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan Prof. Dr. Berrin Tansel, şuan Florida Uluslararası Üniversitesi’nde İnşaat ve Çevre Mühendisliği bölüm başkanlığı görevini sürdürmektedir.

YAZAR: Hacı CAN


Kaynakça:

  1. Haber İçin:

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/dogu-anadolu-gozlemevine-kurulacak-teleskop-26-subatta-erzurumda-olacak/2155333

  1. Haber İçin:

https://aas.org/meetings/aastcs8/habitable

  1. Haber İçin:

https://www.livescience.com/exomars-orbiter-spots-perseverance-mars.html

  1. Haber İçin:

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-celebrates-hidden-figure-mary-w-jackson-with-building-naming-ceremony

  1. Haber İçin:

https://news.fiu.edu/2020/engineering-professor-honored-with-science-award-from-the-american-academy-of-environmental-engineers-scientists

https://basinda.metu.edu.tr/icerik/odtuden/169

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç

Bizimle iletişime geçin!