NASA Artemis Görevi ile İnsanlık Yeniden Aya Gidiyor
NASA Artemis Uzay Görevi,Ay’a ilk insanlı uçuşu 1969’da Apollo 11 göreviyle başarıyla gerçekleştiren NASA 2000’lerden itibaren tekrardan Ay’a dönmek için Artemis Projesini duyurmuştu. 2017’den beri aktif olarak ilerleyen Artemis Projesinin maliyeti ise 35 milyar dolara ulaşmış durumda. Projenin fırlatma merkezi ise ünlü Cape Canaveral Kennedy Uzay kompleksi olacak. NASA, bu projede kabiliyet açısından en verimli gördüğü uzay fırlatma sistemi olarak SLS(Space Launch System) türü roketleri kullanacak. Bu roketler 98 metre uzunluk ve 2600 tonluk ağırlığıyla Saturn V’ten sonra yapılmış olan en güçlü roket olma özelliği taşıyacak. Mürettebat aracı olarak da Orion Mürettebat Keşif aracı seçilmiş bulunuyor. Uzay’daki radyasyon,kozmik ışıma ve yüksek sıcaklığa(2800 °C) dayanıklı olarak tasarlandı.
Uzay aracının uçuş planlamasında ay yörüngesinde dönen Gateway adlı bir yörünge istasyonuna kenetlenip daha sonra Ay’a iniş yapması tasarlandı. Orion Uzay Kapsülü Gateway uzay istasyonuna 6 ay kenetli bir şekilde kalabiliyor.
Bu projede iniş takımını tasarlaması için 3 şirketle halihazırda anlaşıldı. Bunlar SpaceX, Blue Origin(Ulusal Takım) ve Dynetics. Bu üç şirketin alacağı teşvik yaklaşık 1 milyar dolara tekabül ediyor.
Projede kullanılmak üzere ikisi de özel üretim uzay giysileri kullanılması planlanmıştır.
Bu giysilerden birincisi xEMU (Exploration and Extravehicular Mobility Unit) şeklinde adlandırılır ve 8 saate kadar dayanabilecek şekilde üretilmiştir. Onu özel kılan ise kolay hareket kabiliyeti için hareketli eklem ve rulmanlara sahip olması
İkinci uzay giysisi ise OCSS ise fırlatma sırasında ve geri dönerken basınçtan korunmak için giyilecek.
Artemis projesi için şuan halihazırda planlanmış 3 görev bulunmaktadır. Bunlar Artemis-1, Artemis-2,Artemis-3 olmak üzere isimlendirilmiştir. Bu görevlerin hayata geçebilmesi için Orion Uzay Kapsülü 3 tane teste tabii tutulmuş ve hepsinden başarıyla geçmiştir. Artemis Projesinde görev alacak olan 22. Astronot Grubu mezunları ve takma isimleriyle “Kaplumbağalar” 14 kişiden oluşuyor. 12 Amerikalı ve 2 Kanadalı astronot’un görev aldığı astronot grubu uzun süre sonra Ay görevine katılacaklar.
Artemis-1(2021) : Ay yörüngesine yapılacak insansız uçuş ve sls roketlerinin ilk fırlatlış testi yapılacak.
Artemis-2(2022) : Ay yörüngesine yapılacak ikinci uçuşu diğerinden farklı kılan şey ise insanlı yapılacak olması.
Artemis-3(2024) : Ay’a 50 yıl sonra tekrardan iniş yapmayı vaadeden bu görevde ilk kadın astronot Ay’ın yüzeyinde yürüyecek. Bu açıdan önemli bir mihenk taşı olacağı düşünülen bu görev insanlığın ilgisini uzay yolculuklarına tekrardan çekecek gibi görünüyor.
KAYNAKÇA :
Son yorumlar